Хімія7 ДН 2021

08 квітня 2020
Хімія
Тема: Виготовлення розчинів. Розрахункові задачі. Обчислення масової частки, маси розчиненої речовини, маси і об’єму  води в розчині.



Працюючи з розчинами, важливо знати, скільки розчиненої речовини  міститься в них, знати кількісний склад розчинів, бо в медицині, напри­клад, в залежності від кількості речо­вини розчини можуть бути шкідливи­ми або корисними.








Сьогодні на уроці ми розглянемо різні типи задач на розчини.
В процесі вивчення матеріалу 7 класу, ми з вами вже вивчали поняття масова частка елемента у сполуці. Тому пригадаємо, як вона позначається.
 Загадка. Не горить, а гасити доводиться (вапно). Обчисліть масові частки хімічних елементів у CaO (кальцій оксиді).
Розв’язання
w(E)= n*Ar(E)*100%/Mr (речовини);
Mr(CaO) = 56 ;
w(O)=28,6% w(Ca)=71,4%.
Відповідь: w(O)=28,6% ; w(Ca)=71,4%
Загадка. Що таке: пливе і ллється
                                 Часом на камінь дереться
                                 Як немає – все всихає
                                 Звір і птаха помирає. (вода).
Обчисліть масові частки хімічних елементів у Н2O (гідроген оксиді).
Розв’язання
w(E)= n*Ar(E)*100%/Mr (речовини);
Mr2O) = 18 ;
w(O)=88,9% ; w(Н)=11,1%.
Відповідь: w(O)=88,9% ; w(Н)=11,1%
Як часто у житті ми використовуємо розчини?
Для приготування розчинів важливо знати, яка маса розчиненої речовини має в них місти­тися, тобто кількісний склад розчину, який кількісно виражається концентрацією. Концентрація показує відношення маси або кількості розчиненої речовини до маси або об’єму розчину (розчинника).
  На уроках математики ви вчилися визначати частину від цілого. Ми вже з вами повторили, як визначати масову частку елемента в складній речовині.
      Отже, якщо дається якась система і потрібно знайти частку одного із компонентів, то необхідно масу даного компонента поділити на масу всієї системи.
Використовуючи розчини, дуже важливо знати, скільки розчине­ної речовини міститься в даному розчині.
        Відношення маси розчиненої речовини до загальної маси розчину називають масовою часткою розчиненої речовини. Масову частку позначають грецькою літерою w (омега) і  виражається в частках від одиниці або у відсотках.
             т розчиненої речовини
w (реч)=--------- ---------------__(у частках від одиниці)___
                   т розчину

             т розчиненої речовини * 100%
w (реч)=--------- ----------------------__(у відсотках)___
                        т розчину
Розчин складається з розчинника та розчиненої речовини. Щоб визначити масу розчину, необхідно до маси розчиненої речовини додати масу розчинника.
                                                 т(р-ну)=т(реч.)+т(р-ка)

Тоді:        т розчиненої речовини * 100%
w (реч)=--------- ----------------------__(у відсотках)___
                   т(реч.)+т(р-ка)
Густина дорівнює відношенню маси речовини до об ’єму:
                                                        р=т/v
Це ж правило застосовується для визначення густини розчину.
При практичному приготуванні рідких розчинів визначати масу води чи іншого розчинника в рідкому стані незручно, тому краще відміряти об’єм рідини за допомогою мірного циліндра. Для цього визначають об’єм розчинника чи розчину за формулою:

                           т (р-ну)
                        V (р-ну)=---------------_____
                                   р (р-ну)

Густина води дорівнює 1 г/мл, р 20) = 1 г/мл.








Приклад 1. Масова частка цукру в розчині дорівнює 30%, отже, у такому розчині масою 100 г міститься цукор масою 30 г.
Розв’язання  т(цукру) =30*100/100=30г.
        Приклад 2. Є два розчини хлориду натрію масою по 100 г кожний. У першому міститься хлорид натрію масою 5 г, у другому — масою 20 г.
Розв’язання
       Масова частка солі в першому розчині дорівнює 5 г : 100 г = 0,05, або
5 %, а в другому — 20 г : 100 г = 0,20, або 20 %.
   Якщо масова частка розчиненої речовини (наприклад, сірчаної кислоти) у воді дорівнює 10 %, це означає, що у водному розчині сірчаної кислоти масою 100 г міститься 10 г сірчаної кислоти і вода масою 90 г (100 г—10 г=90 г).
    Приклад 3. Як приготувати 6-процентний розчин хлориду натрію (кухонної солі), якщо маса розчину повинна бути 250 г?
Розв’язання
    Спочатку визначаємо масу солі: 250 г • 0,06= 15 г.
Потім обчислюємо масу води: 250 г—15 г = 235 г. Отже, щоб при­готувати 6-процентний розчин масою 250 г, треба взяти хлорид натрію масою 15 г і воду об’ємом 235 мл, якщо прийняти густи­ну води за 1 г/мл. Для цього відважують на терезах 15 г хлориду натрію і відмірюють мензуркою 235 мл дистильованої води. Воду вливають у стакан з сіллю і перемішують до повного розчинення солі.
       Розрахуйте масову частку солі, якщо для приготування 200 г розчину взяли кухонну сіль масою 15 г
Розв’язання

             т розчиненої речовини * 100%
w (реч)=--------- ----------------------__(у відсотках)___
                         т розчину

w (реч)=15*100/200=7,5%.
Відповідь. Масова частка солі становить 7,5%.
      Ця речовина безбарвна. Під час першої світової війни виготовляли грілки для зігрівання поранених солдат при транспортуванні за таким рецептом: «Візьміть 1 кг залізних ошурків та 2 ложки цієї речовини». Це її називають сестрою Гримучого газу і дочкою короля Окса. Це про цю речовину співають в пісні, що во­на греблю рве (вода).
       Для підживлення капусти використовують 3%-ий  розчин калій хлориду. Скільки води та солі необхідно  для приготування 500  г такого розчину?
Розв’язання

             т розчиненої речовини * 100%
w (реч)=--------- ----------------------__(у відсотках)___
                      т розчину
т розчиненої речовини= w (реч)* т розчину/100
т(солі)=3*500/100=15 г
т(р-ну)=т(реч.)+т(р-ка)
т(води)=т(розчину)-т(розчиненої речовини)
т(води)=500-15=485 г
Відповідь. Для приготування 500 г такого розчину необхідно 15 г калій хлориду та 485 г води.
Як називається газ, який бере участь у процесі фотосинтезу? (вуглекислий). Що таке процес фотосинтезу? Обчисліть масові частки хімічних елементів у СО2 (карбон (IV) оксиді).
Розв’язання
w(E)= n*Ar(E)*100%/Mr (речовини);
Mr(СО2) = 44 ;
w(O)=72,7% ; w(С)=27,3%.
Відповідь: w(O)=72,7% ; w(С)=27,3%.
Обчисліть масову частку розчиненої речовини в розчині масою 180 г, якщо для його приготування витратили сіль масою 9 г.
Розв’язання

              т розчиненої речовини * 100%
w (реч)=--------- ----------------------__(у відсотках)___
                         т розчину
w (реч)=9*100/180=5%.
Відповідь. Масова частка розчиненої речовини в розчині становить 5%.
Яку масу натрій хлориду та води потрібно взяти для приготування розчину масою 800 г із масовою часткою розчиненої речовини 5%.
Розв’язання

             т розчиненої речовини * 100%
w (реч)=--------- ----------------------__(у відсотках)___
                         т розчину
т розчиненої речовини= w (реч)* т розчину/100
т(солі)=5*800/100=40 г
т(р-ну)=т(реч.)+т(р-ка)
т(води)=т(розчину)-т(розчиненої речовини)
т(води)=800-40=760 г
Відповідь. Для приготування 800 г такого розчину необхідно 40 г натрій хлориду та 760 г води.



1) Що таке розчин? Які компоненти він містить? (Розчин – це однорідна (гомогенна) система змінного складу, яка містить розчинену речовину, розчинник і продукти їх взаємодії).
2) Що таке розчинник? (Розчинник – компонент розчину, що перебуває у тому самому агрегатному стані, що й розчин).
3) Як позначається масова частка розчиненої речовини? (W).
4) У чому виражається масова частка? (У відсотках).
5) Що таке  насичений розчин?( Наси́чений ро́зчин — розчин, в якому розчинена речовина за даних умов досягла максимальної концентрації і більше не розчиняється.)
6) Що таке  ненасичений розчин?( Ненасичений розчин – це розчин, у якому при даній температурі речовина ще може розчинятися.)
7) Що таке   розбавлений розчин? (Розбавлений розчин  - це розчин з малою концентрацією розчиненої речовини (далекий від насичення)
8) Що таке   концентрований розчин?( Концентрований розчин - це розчин з великою кількістю розчиненої речовини в одиниці об'єму розчину або розчинника.)
1) У 185  г води розчинили 45 г цукру. Яка маса розчину? (185+45)
2) У 250 г води розчинили 75 г кухонної солі. Яка маса розчину?(250+75)
3) У 200 г води розчинили 43 г цукру та  7 г  кави.  Яка маса  напою?(200+43+7)
4) У 220 г   спирту  розчинили  10 г кристалічного  йоду.  Яка маса розчину?(220+10)

Табличний  спосіб розв’язування задач.
№ з/п
m (розч.), г
m (розч. реч.), г
m (H2O), г
W, %
1
200
20
180
10
2
250
50
200
20
3
150
50
100
33
4
120
6
112
5

                 

                 
Домашнє завдання 
 Розв’язати задачі.   В робочих зошитах (для перевірки пишемо лише відповіді)

1.     У воді масою 240 г розчинили цукор масою 80 г. Яка масова частка цукру в розчині?
2.     Чому дорівнює маса калій хлориду KCl у розчині масою 320 г, з масовою часткою розчиненої речовини 3%.
3.     Яка маса солі і води потрібна для приготування розчину масою 250 г з масовою часткою солі 10%. 
4.     Знайдіть масу розчину, якщо маса солі в ньому складає 45 г, а масова частка солі дорівнює 18%
5.    




06 квітня 2021

Хімія


Тема: Розчин і його компоненти: розчинник, розчинена речовина
В ході еволюції вода створила природу навколо нас, тваринний світ, та й саму людину: саме водне середовище (Світовий океан) могло забезпечити всі потреби до виникнення і розвитку життя. Вона стала тим «харчовим бульйоном», в якому 3,5 млрд. років назад при специфічних зовнішніх умовах зародилось життя на Землі.
Вода забезпечує життя на нашій планеті: найскладніші біохімічні реакції в клітинах тваринних і рослинних організмів можуть проходити тільки при наявності води. З хімічної точки зору жива речовина – це і є водний розчин, і майже всі процеси, які забезпечують її життєдіяльність, є хімічними реакціями в водному розчині. Здатність речовин розчинятися у воді має велике значення для життя рослин, тварин і людини. Чи є абсолютно нерозчинні речовини, адже найчастіше ми маємо справу не із чистими речовинами, а із сумішами або розчинами?
На ці питання ви зможете дати відповіді при вивченні нової теми «Розчин і його компоненти: розчинник, розчинена речовина».
 «Виправ помилки»
1) Питна вода має колір, запах та смак… (не має).
2) Питна сода, цукор та сіль добре розчиняються у воді… (питна сода – не розчиняється).
3) Щоб швидше розчинився цукор, треба воду охолодити… (нагріти).
4) Добре розчиняються у воді такі речовини, як сіль, пісок, цукор, крейда… (пісок та крейда не розчиняються).
5) Щоб швидше розчинився пісок, суміш піску з водою треба добре перемішати… (пісок не розчиняється у воді).
6) Речовина буде довше розчинятися у воді, якщо її подрібнити… (швидше).
7) Розчин може бути прозорим та мутним… (тільки прозорим).


Поясніть запис 
ВОДА + СІЛЬ = РОЗЧИН
(Якщо воду змішати з сіллю то утвориться розчин).
Тоді виникає питання:

Що ж таке розчин? (Розчин – це суміш речовини з водою).

Так дійсно, якщо в посудину з водою помістити кристалики кухонної солі, цукру то ми можемо спостерігати, як кількість твердої речовини постійно зменшується. При перемішуванні процес прискорюється. При цьому вода, у яку були додані кристали, здобуває нові властивості: у неї з'являється солоний або солодкий смак, змінюється густина, температура замерзання. Отримані рідини вже не можна назвати водою, навіть якщо вони не відрізняються від води за зовнішнім виглядом. Це – розчини.
1. Чи можна вважати розчином суміш піску з водою? (Ні, пісок з водою не однорідна суміш).
Будь – який розчин складається з розчинника та розчиненої речовини.
2. Як називають воду та сіль у розчині? (Вода – розчинник, тому що розчиняє і її вміст у будь – якій посудині здебільшого більший. Сіль – розчинена речовина. Як правило її вміст завжди менший.)
3. Наведіть приклади розчинів у природі. (Вода морів, рік, озер, ґрунтові води, питна вода – це розчини. Повітря – це розчин газів один в одному)
4. Наведіть приклади розчинів, якими ви користуєтеся у побуті? (Оцет, маринади, ліки, лаки, фарби)
Розглянемо компоненти розчину.

Розчинник – речовина, що міститься в розчині в надлишку й перебуває в тому самому агрегатному стані, що й розчин. (Вода, етиловий спирт)
Розчинена речовина може перебувати в будь – якому агрегатному стані: твердому, рідкому, газоподібному. (Цукор, кухонна сіль)
Скільки чайних ложок цукру ви кладете в чай? (2 – 3)
 А якщо чайні ложки замінити на столові? (Чай буде солодкий і цукор залишиться у чашці.)
Чому цукор залишиться у чашці? (Тому що його дуже багато і він не розчиниться.)
Так, дійсно, залежно від того скільки розчиненої речовини знаходиться в розчині їх поділяють на концентровані та розбавлені. Якщо в певному об’ємі розчину містить мало розчиненої речовини, то це розбавлений розчин. Наприклад, вода у колодязях, річках, озерах є розбавленим розчином. А от вода у морях містить багато різних солей, тому вона гірко – солона на смак. Її називають концентрованим розчином.
Розчини бувають насичені та ненасичені. Якщо насичена речовина у воді не розчиняється (чай з великою кількістю цукру) то розчин насичений. До тих пір поки цукор буде розчинятися у воді розчин буде ненасиченим.
Наведіть приклади речовин, що по-різному розчиняються у воді.
речовин, що добре розчиняються уводі(цукор уводі,спирт уводі),олейна не розчиняється уводі,сода питна погано розчиняється у воді. Абсолютно нерозчинних речовин  у природі не існує.
Сторінка цікавинок
А) Що ви знаєте  про «свячену воду?»( У воду опускають срібний предмет. Срібло  частково розчиняється у воді і знищує всі бактерії,тому вода довго не псується)
Б) Чому Македонський не завоював Індію?
У IV столітті до нашої ери війська Олександра Македонського вторглися до Індії. На берегах річки Інд у військах вибухнула епідемія шлунково-кишкових захворювань, яка, як не дивно, не торкнулася жодного з командирів. Прості воїни масово помирали. Виявилося, що прості воїни користувалися олов'яним  посудом, а їх командири-посудом з цього хімічного елемента. Про який елементі йдеться? (срібло)                                     
Суть процесу розчинення
-      Що відбувається під час розчинення речовин? Наприклад :кухонної солі.
-      Частинки однієї речовини розподіляються між частинками іншої речовини.
-      Розчинення – це фізичний чи хімічний процес?
-      Чи утворилася нова речовина? Ні. Тому процес розчинення є фізичним процесом.
-      Які зміни відбувалися при розчиненні Н2SO4? Виділення теплоти. Це ознаки хімічних процесів.
Висновок: розчинення – фізико-хімічний процес.
Отже, розчинення – це складний фізико-хімічний процес, під час якого відбувається  взаємодія між частинками розчинника та  розчиненої речовини.
За величиною частинок, розподілених у розчиннику розчини поділяють на істинні та колоїдні.
Звичайні розчини, з якими ми маємо справу, називають істинними розчинами. В них речовини подрібнюються до окремих молекул або йонів. Наприклад, розчини цукру або кухонної солі у воді – це істинні розчини. Розміри молекул та йонів настільки малий, що їх неможливо помітити навіть у потужний мікроскоп, тому істинні розчини прозорі. Такі розчини неможливо розділити фільтруванням. Вони стійкі в часі, не старіють, можуть існувати нескінченно довго, якщо не відбувається хімічних реакцій.
У колоїдних розчинах ступінь подрібнення значно більший. У них речовини, що розподіляються в рідині, існують у вигляді скупчень молекул або йонів. Проте неозброєним оком, і навіть під звичайним мікроскопом, їх помітити неможливо, тому колоїдні розчини здаються прозорими. Наприклад, кава, чай є прикладом колоїдних розчинів. Вони відносно стійкі в часі, однак згодом старіють з утворенням осаду. Зважені частинки проходять через паперовий фільтр, але не проходять через пергаментний.
Незважаючи на подібність істинних і колоїдних розчинів, їх усе ж таки можна розрізнити за допомогою простого досліду: всі колоїдні розчини обов’язково розсіюють світло – виявляють ефект Тіндаля. Якщо в затемненій кімнаті через склянку з колоїдним розчином пропустити промінь світла, наприклад від звичайної лазерної вказівки, то збоку цей промінь дуже добре видно.
Зробіть дослід. У затемненій кімнаті тонкий промінь світла спрямовується на склянку із різними розчинами. Якщо промінь світла направити на склянку з водою чи склянку з розчинами цукру або солі, то промінь проходить крізь шар рідини без перешкод і збоку його не видно. Якщо ж промінь направити на склянку з розбавленим чаєм або кавою, то збоку можна побачити розсіяні промені світла (конус), що підтверджує наявність невеликих частинок.
1. «Вірю не вірю»
1) Усі речовини добре розчиняються у воді.
2) При збільшенні температури розчинність речовин збільшується.
3) Вода, цукор, пісок – добре розчиняються у воді.
4) Крейда, сода питна, пісок – у воді не розчиняються.
5) Щоб швидше розчинити сіль, її треба подрібнити.
6) Щоб швидше розчинити цукор, воду треба нагріти.
7) Питна вода блакитного кольору, кисла на смак.
8) Вода дуже добре стискується.
9) Та речовина, яка розчиняється у воді називається розчинником.
2. «Третє зайве»
1)          Срібло, повітря, мідь.
2)          Чай, кров, залізо.
3)          Цукор, сіль, пісок.
4)          Крейда, сода питна, сіль.
5)          Розчин цукру, розчин солі, газована вода.
6)          Кров, молоко, ґрунт. (знайти зайве, пояснити чому воно зай

 КОРОТКО У ВІДЕО 





 

Домашнє завдання

§ 26

Завдання для закріплення  https://naurok.com.ua/test/start/3735

 

Завдання для  самоконтролю   https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=2721497

 




1 квітня 2021


Хімія

Тема

Тема: Вода, склад молекули, поширеність у природі, фізичні властивості. Вода — розчинник.


Ви повинні називати  склад молекули води; описувати поширеність води у природі, фізичні властивості води; використовувати здобуті знання та навички в побуті для раціонального використання води та збереження довкілля.
Вода – найпоширеніша сполука на нашій планеті. Вона вкриває понад 2/3 поверхні Землі. Приблизно 97 % усієї води – це вода морів і океанів. На прісну воду припадає 3 %. Річки і озера містять лише всього 0,03 % всієї води.
            Вода – це єдина речовина на планеті Земля, що міститься одночасно у трьох агрегатних станах: твердому, рідкому і газоподібному.
            Масова частка води в живих організмах становить від 50 % до 99 % (в організмі дорослої людини її приблизно 65 %).
Якщо всю воду Землі розподілити рівним шаром по всій поверхні, то утворився б Світовий океан глибиною 4 км.

Вивчення нового матеріалу.
Будова молекули води:

Молекула води має кутову будову. Щоправда, кут між прямими, що з'єднують центри атомів Гідрогену й Оксигену, становить не 90°, а 104,5°:

Оскільки Оксиген електронегативніший за Гідроген, то спільні електронні пари зміщені від двох атомів Гідрогену до атома Оксигену. Зв'язки О-Н є полярними. На атомі Оксигену зосереджений невеликий негативний заряд, а на кожному з двох атомів Гідрогену – позитивний:


Отже, молекула води з боку атома Оксигену заряджена негативно, а з протилежного боку, де розміщені атоми Гідрогену, - позитивно. Таку молекулу називають полярною; вона є диполем, тобто має два різнойменно заряджені полюси. Її умовно зображають еліпсом зі вписаними знаками «+» і «-» без зазначення величин зарядів:
                                          
Тип зв'язку – ковалентний полярний, кут зв'язку - 104,5°.
Тип кристалічної ґратки – молекулярний.
- Ґратка молекулярна? Чому ж за нормальних умов вода рідина?
Молекула води полярна – диполь. Між молекулами води виникає взаємне притягання за температури менш ніж 100 °С. Такий зв'язок називається водневим.
Розглядаємо схему водневого зв'язку між молекулами води.


Такий зв'язок можливий між молекулами води й молекулами полярних розчинених речовин. Така особливість молекул води – одна з причин її розчинної сили.
Водневі зв’язки існують і в рідкій воді, й у льду. Кожна молекула Н2О сполучена водневими  зв’язками з чотирма іншими:




            Фізичні властивості води:
Вода здатна зберігати пам'ять про об’єкти з якими була в близькості, або торкалась до яких. Ця властивість обумовлює здатність, що будь-яку воду можна структурувати, при цьому надати їй певні специфічні властивості.
Особливими властивостями води є висока теплоємність і розширення при охолодженні. Під теплоємністю води розуміють кількість теплоти, необхідної для того, щоб нагріти чи охолодити 1 г води на 1 °С.
При замерзанні вода розширюється, а не стискається, як усі інші речовини й тіла. Тому небезпечно залишати воду в закритій скляній посудині на морозі — замерзаючи, вода її зруйнує. Подібним чином відбувається руйнування гірських порід водою, яка потрапляє в їх тріщини.
Густина води при її замерзанні зменшується, тому лід плаває на поверхні водойм і захищає воду глибинних шарів від промерзання та втрат тепла.
Воду, яка не містить домішок інших речовин, називають хімічно чистою. Така вода погано проводить тепло й електричний струм. Та за наявності навіть невеликої кількості розчинених речовин (а вони завжди присутні у природній воді) ці якості води проявляються певним чином.
Вода, яку ви використовуєте щодня, не позбавлена інших розчинених вній речовин, тому добре проводить електричний струм. Тож слід обережно поводитися з електроприладами, якщо у вас мокрі руки.

 

            Лід має густину 0,92 г/см3 (Інші речовини у твердому стані мають більшу густину, ніж у рідкому)
- цікавим є той факт про який навіть не всі вчені-хіміки знають – без наявності води у бензині він не буде горіти.
Вода – універсальний розчинник усіх речовин на Землі.
Вода річок, озер і деяких джерел містить розчинених речовин менше 1 г в 1 літрі (позначають 1 г/л), тому її називають прісною. Вміст солей у воді морів і океанів значно більший. Так, у Чорному морі їх близько 18 г/л, а в Червоному — близько 41 г/л. Таку воду називають солоною, або морською.
Розчинені речовини й гази входять до складу підземних вод. Деякі з них мають лікувальні властивості й відомі вам під назвою мінеральні води, наприклад «Миргородська», «Моршинська», «Поляна квасова».




Згадуємо властивості води (на підставі знань про воду заповнюємо опорну схему).
Молекулярна формула:__________
Структурна формула:____________
М/н2о = _______________________
Поширення в природі
В організмі людини: _______
На Землі:_________________
Фізичні властивості

Домашнє завдання

§ 25

Завдання для закріплення  https://naurok.com.ua/test/start/75094

Завдання для  контролю   

https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=5554779

 



Немає коментарів:

Дописати коментар